Varovný systém přes DAB+ bezpečně funguje, hlásí Německo

20. leden 2023

V den celostátního varování se digitální pozemní vysílání DAB+ ukázalo jako důležitý, robustní a spolehlivý kanál pro přenos zpráv v případě krize. Alarm přes tzv. MoWaS systém federální vlády, vysílače a signálové cesty fungovaly podle očekávání perfektně.

Členové sdružení Digitalradio Deutschland se v létě vyslovili pro doplnění mezinárodně standardizovaného systému DAB+ o další bezbariérovou varovnou službu. Od roku 2023 bude součástí základní funkce přijímačů další rozvoj klasického varovného hlášení. Kromě zvukové signalizace a hlasových hlášení je vylepšen varovný systém tak, aby aktivoval rádia z pohotovostního režimu.

Tato funkce je výhodou například u radiobudíků. V pozdějších generacích zařízení od roku 2024 se zaměří na přístupnost a také cizí jazyky a rozšířené textové informace. Odhodlání členů asociace Digitalradio Deutschland jasně ukazuje, že digitální rozhlasový standard DAB+ a digitální datové služby dostupné přes něj jsou perspektivní alternativou k analogovému FM vysílání i v případě krize.

autor: lukpo
Spustit audio

Související