Německo překročilo hranici dvaceti milionů prodaných DAB+ přijímačů, na čele popularity zůstává v Bavorsku

21. říjen 2021

Do současné doby se prodalo v Německu 21,7 milionů digitálních rádií s podporou standardu DAB+ a technologii tak využívá 11 milionů domácností. Ukázala to Zpráva o digitalizaci 2021, kterou společně zveřejnily mediální úřady. Meziročně narost počet digitálních rádií o pět milionů. 27 procent domácností nyní přijímá DAB+.

Nejpopulárnější je digitální rádio DAB+ v sousedním Bavorsku, kde ho využívá téměř 35 procent domácností, s 34 procenty následuje Sasko-Anhaltsko. Nad celostátním průměrem je také Sasko s 30 procenty a Bádensko-Württembersko s 29,5 procenty. Co se týká absolutních čísel, opět nejlépe je na tom s 2,2 miliony přijímačů Bavorsko následované Severním Porýní-Vestfálskem (o sto tisíc rádií méně).

Ve většině německých spolkových zemí je technologie DAB+ druhou nejvyužívanější po analogové technologii FM/VKV. Hybridní přijímače, které kombinují schopnost příjmu DAB+ i online vysílání, hrají možná překvapivě menší roli. Jejich tržní podíl je 3,3 procenta. Rostoucí popularita digitálního rádia jde ruku v ruce se zvyšující se programovou nabídkou. Silným impulsem byl v loňském roce zejména start druhé celoplošné sítě Antenne Deutschland.

autor: lukpo
Spustit audio

Související