Nic se nemění, analogové FM rádio vypne Švýcarsko v roce 2024

7. červenec 2022, aktualizováno

Švýcarská vláda přezkoumala možný požadavek na vypnutí analogového rozhlasového vysílání v pásmu FM a neshledala, že by se na plánovaném termínu mělo něco změnit. Distribuce v pásmu VKV tak skončí v roce 2024, jak bylo dříve rozhodnuto. Udržování analogové a digitální distribuce nedává ekonomický smysl.

Někteří kritici z řad vysílatelů oponovali tím, že termín 2024 je pro přechod z analogového na digitální vysílání příliš rychlý, což se ovšem neukázalo jako relevantní. Portál Kleinreport.ch připomněl, že návrh na vypnutí FM distribuce po dosažení devadesátiprocentní penetrace digitálního poslechu bude v roce 2024 naplněn, není tudíž nutné dále udržovat analogovou formu šíření. Toto byla podmínka člena Národní rady Ruediho Nosera.

Kritici vypnutí analogového vysílání například argumentovali tím, že po tomto kroku budou švýcarské stanice znevýhodněny, protože posluchači v příhraničních oblastech si budou moci naladit například programy z Francie, Itálie nebo Rakouska či Německa. Tento návrh se ovšem nesetkal s větší podporou. Švýcarsko je zatím jedinou evropskou zemí, která se rozhodla opustit kompletně FM vysílání ve prospěch technologie DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související