O2TV v tichosti zprovoznila ve svém Ultra HD boxu terestrickou část, má ale řadu nedostatků

3. červenec 2019

V přijímači například není před samotným naladěním vidět sílu signálu a k dispozici pochopitelně není ani technologie HbbTV. Počet programových pozic je omezena na rovných sto.

Společnost O2 Czech Republic zprovoznila v rámci svého IPTV set-top boxu podporujícího formát Ultra HD také terestrický tuner s podporou vysílání DVB-T a DVB-T2 včetně kódování H.265/HEVC. Zákazníci služby tak mohou využívat tento přijímač i pro naladění programů, které jsou k dispozici pozemní cestou. Někteří klienti sice již mohli v uplynulých měsících zaznamenat zprovoznění této funkcionality, nicméně doposud šlo pouze o experimentální režim. Označení „PŘIPRAVUJEME“ bylo nyní z menu definitivně odstraněno.

„Funkcionalitu pro příjem DVB-T2 kanálů jsme již spustili do ostrého provozu, nicméně na jejím vývoji a zlepšování stále pracujeme. Prioritu pro náš vývoj ale mají samozřejmě funkce spojené s IPTV. Možnost přijímat DVB-T2 vnímáme jako doplňkovou službu a přidanou hodnotu pro naše zákazníky, kteří díky nám nemusí investovat do nákupu nového televizoru nebo set-top boxu,“ uvedla pro portál Digitální rádio Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2, která má komunikaci O2TV na starosti. Divák však nemá k dispozici například hybridní vysílání HbbTV.

Terestrický tuner ale není zrovna dvakrát silnou stránkou Ultra HD set-top boxu. Velkým mínusem je například skutečnost, že divák nevidí při manuálním ladění před samotným úkonem sílu a kvalitu signálu - ladí ho tak prakticky naslepo. Tato funkce se zaktivní až ve chvíli, kdy dochází k samotnému hledání programů. Jako mínus lze pak chápat i omezený počet programových pozic pro naladění programů, kterých je sto. Operátor to však považuje za dostatečné. „Zákazník má možnost si vyhledat kanály, které ho zajímají, a na základě svých preferencí si sestavit seznam stanic,“ dodala Mikšovská.

autor: lukpo
Spustit audio

Související