Obyvatelé Alžírska se konečně rozloučili s analogovou televizí, její někdejší pásmo věnují DAB+

29. červenec 2020

Přesto, že Alžírsko je pro obyvatele Česka geograficky vzdálen, postup, jaký byl zvolen pro modernizaci vysílacích technologií, je nám velmi blízký. Digitální rozhlas tu funguje v jediné oblasti prozatím v experimentálním režimu.

Obyvatelé afrického Alžírska se po dlouhých desítkách let rozloučili s analogovým televizním vysíláním a byli nuceni pro možnost dalšího sledování státní televize přejít na digitální distribuci signálu. Jak připomněl mimo jiné portál Tele Satellite, uvolněné pásmo má v budoucnu posloužit pro digitální rozhlas DAB+. Také tato africká země se vydává vstříc moderní budoucnosti, kterou razí řada evropských zemí včetně České republiky, případně také Austrálie. S vypnutím analogového rádia se však zatím nepočítá.

Přesto, že Alžírsko je pro obyvatele Česka geograficky vzdálen, postup, jaký byl zvolen pro modernizaci vysílacích technologií, je nám velmi blízký. Jde nejen o start digitální televize a digitálního rozhlasu, ale například i distribuce programů ve vysokém rozlišení (HDTV). V současné době je signálem digitální televize pokryto 85 % populace, které bude postupně navyšováno o dalších deset procent. Co se týká digitálního rádia, Alžírsko je prozatím ve zkušební fázi. Čtyři programy státního rozhlasu lze naladit ve městě Tamentfoust.

autor: lukpo
Spustit audio

Související