Okolo obrazové kvality seriálu Hra o trůny se strhla vášnivá diskuse, HBO GO si sáhlo na své maximum

6. květen 2019

Obrazová kvalita třetího dílu kultovního seriálu se stala velkým tématem zejména pro odborná zahraniční média. Do této problematiky vstupuje řada faktorů nejen na straně HBO, ale i samotného diváka.

V době, kdy čtete následující řádky, máte již za sebou pravděpodobně čtvrtou část závěrečné řady fantasy seriálu Hra o trůny, kterou produkuje placená televize HBO. Znamená to, že toto pro mnohé diváky kultovní dílo se přehouplo ve finále do své druhé poloviny a na fanoušky už nyní čekají pouze poslední dvě epizody, tedy za podmínky, že nepočítáme takzvané spinoffy, které se v následujících letech budou točit. V glose, kterou jsem na webu Digitální rádio publikoval přesně před týdnem, jsem otevřel problematiku obrazové (ne)kvality třetí epizody. Přiznám se, že jsem sám ani netušil, jaké tím otevřu ožehavé téma. 

Glosa věnovaná Hře o trůny se stala na webu Digitální rádio jedním z historicky nejčtenějších textů. Z pohledu technické kvality obrazu se mu příliš webů nevěnovalo, byť se ho zlehka dotknul ve svých on-line výstupech i známý propagátorem legálního sledování obsahu on-line Tomáš Vyskočil. Ostatní čeští novináři ale sledují seriál spíše z pohledu samotného fenoménu. Co se týká obrazové kvality třetího dílu, šlo o opravdovou smršť textů ze zahraničí, kdy Google jich v neděli odpoledne registroval okolo osmnácti stran v rámci svého vyhledávače.

Osobně jsem očekával, že problém s obrazovou kvalitou bude na straně HBO, což je sice částečně pravda, nicméně ne tak úplně. Jak uvedl například portál IGN, předchozí epizoda měla skutečně navodit dojem nekončící noci, v níž se divák bude hůře orientovat. Hlavní problém, jak se ukázalo, ovšem nebyla kvalita obrazu, případně absence technologie Ultra HD, případně HDR, ale samotná komprese, kdy je k divákům prostřednictvím on-line služby HBO nutné dopravit spoustu datových informací navázaných nejen na video, ale také audio. Umělecký záměr byl pak podtržen technickými omezeními, na něž si služba sáhla.

Obrazovou kvalitu v případě sledování lineární televize pak ovlivní ještě datová kapacita, která je pro HBO vyhrazena u daného operátora, ať už se jedná o satelit, případně kabelovou síť. Na tomto poli s přehledem vítězí společnost UPC Česká republika, která prémiový kanál v luxusním datovém toku okolo 13 Mbps. Kvalitu on-line streamu může pochopitelně ovlivnit i samotná platforma, na které je pořad sledován. Tyto řádky byly psány sice v době, kdy jsme měli čtvrtou epizodu ještě před sebou, ale osobně doufám, že opět nebylo nutné řešit, proč je tento díl tak tmavý a při nočních scénách obraze prakticky není nic vidět. 

Nezastupitelnou roli v obrazové kvalitě pořadů na platformě HBO GO pochopitelně hraje i počet uživatelů, kteří se zde v danou chvíli nachází a obsah sledují, a to nejen na úrovni jednotlivých regionů, ale také globálně. Do tohoto prvku pak vstupuje ještě faktor vytíženosti sítě daného operátora, který se může projevit zejména u poskytovatelů nabízejících připojení, kde se o šířku pásmu dělí více uživatelů (agregace). Kvalitu obrazu dále ovlivňuje i nastavení televizoru. Na svém výroku, že HBO GO by si jako platforma zasloužilo určitý technologický upgrade, nicméně trvám. Zpráva Netflixu o nasazení studiové kvality audia to jen potvrzuje.

autor: lukpo
Spustit audio

Související