Premiérový díl finálové řady seriálu Hra o trůny opět upozornil na globální problém pirátství

23. duben 2019

Největší zájem o nelegální sledování evidovala společnost MUSO v Indii, Čině a USA. Téměř 55 milionů nelegálního sledování a streamingu je téměř trojnásobkem čísel pro oficiální cesty.

Placený filmový kanál HBO odvysílal v pondělí 15. dubna premiérovou část závěrečné osmé řady svého vysokorozpočtového fantasy seriálu Hra o trůny. Tomu se v minulosti podařilo překonat hned několik rekordů v oblasti nelegálního sledování, případně streamingu. Statistiky společnosti MUSO, která se zabývá dlouhodobě problematikou novodobého pirátství, ukázaly, že úvodní část osmé řady byla za pouhých prvních 24 hodin „upirátěna“ téměř pětapadesát milionkrát.  Jak upozornil portál Digital TV Europe, legálně to bylo „pouze“ necelých 17,5 milionu.

Z pohledu pirátství je největším trhem pro HBO Indie, z níž dorazily statistiky o přibližně deseti milionech stažení, následovala Čína s polovinou. Pro srovnání, v USA byla Hra o trůny stažena za prvních 24 hodin čtyřmilionkrát, což je ale vzhledem k počtu obyvatel větší zájem než v obou výše zmíněných zemích. V Česku je předplatné videotéky HBO GO, která již od podzimu 2017 není vázána na placenou televizi, v podstatě směšné. Po prvním měsíci, který funguje jako testovací, je cena 129 Kč. Loni došlo v absolutní tichosti k jejímu zlevnění o desítky korun.

autor: lukpo
Spustit audio

Související