GLOSA: Hra o trůny v plné kráse ukázala, proč HBO GO chybí zoufale Ultra HD a zejména HDR

30. duben 2019

Po stránce obrazové kvality a některých dalších faktorech zůstává HBO GO za svým hlavním konkurentem, on-line videotékou Netflix. Hra o trůny opravdu kvalitní obraz potřebuje jako sůl.

Prémiový kanál HBO, který stále v Česku a na Slovensku platí za určitý etalon kvality, podle něhož posuzujeme i stanice stejného nebo podobného typu, odvysílal v pondělí ve 3:00 ve světové a následně ve 20:00 v české premiéře třetí a velmi očekávaný díl svého vysokorozpočtového a dnes dá se říci už i bez váhání kultovního seriálu Hra o trůny. Na rozdíl od kolegů recenzentů bych nechtěl v následujících řádcích hodnotit kvalitu dějové linky a samotné zpracování bitvy o Zimohrad, ale zaměřil se čistě na obrazovou stránku.

Třetí díl Hry o trůny ukázal v plné nahotě, jak by seriálu prospěl formát Ultra HD a zejména vysoký dynamický rozsah HDR, kdy barevná škála, kterou má tato technologie k dispozici, přináší zcela bezkonkurenční zážitek. V rozhodující bitvě o Zimohrad, která se prakticky trvale odehrávala ve tmě, případně alespoň minimálně šeru, se divák úplně ztrácel, měl problémy rozeznat jednotlivé postavy a dost často ani nebylo poznat, kdo jsou Bílí chodci a naopak které postavy jsou kladné. Pokud by již on-line platforma HBO GO nabízela odpovídající kvalitu, fanoušek fantasy seriálu by se nejen dobře orientoval, ale dostal by i rozlišení, které si zaslouží. 

Co v tuto chvíli víme? Po technické stránce bohužel HBO GO značně ztrácí oproti své hlavní konkurenci, za kterou si dovolím označit Netflix. On-line služba, u níž si osobně nemám problém připlatit za Ultra HD, kdy vybrané tituly jsou například k dispozici i ve formátu Dolby Vision, nabízí vše, co náročný divák požaduje. Ve chvíli, kdy kvalita obrazu nehraje takovou roli, může vám být absence Ultra HD/HDR naprosto ukradená, u Hry o trůny je to bohužel velký problém. Nekamenujme ovšem česko-slovenské zastoupení HBO. Tohle rozhodnutí jde výrazně výš. 

Kdy bude HBO GO, případně dokonce lineární kanál společnosti HBO Europe ve formátu Ultra HD, je v současné době ve hvězdách a troufám si tvrdit, že termín neznají ani sami regionální manažeři. Fanoušek seriálu s fokusem na nejvyšší kvalitu obrazu (i zvuku) může nyní v prodeji sehnat v lokalizované podobě pouze jeho první řadu. V případě, že se poohlížíte po dalších sériích, nezbývá vám nic jiného než zahraniční e-shopy, kde už ovšem zcela logicky nebude k dispozici lokalizace. Nicméně osmá řada ve formátu 4K Ultra HD v luxusním „kovovém balení“ (SteelBook) opravdu vyjde a můžete už si ji dokonce na některých e-shopech předobjednat. 

Čeští operátoři se bohužel do formátu UHD zatím také příliš neženou. Pokud nepočítáme první vlaštovky, jako je například stanice Insight UHD nebo Nasa UHD, zákazníci tuzemských služeb zůstávají v tomto směru nepolíbeni. Operátor O2 Czech Republic v minulém roce sice uvedl set-top box, který 4K rozlišení podporuje, nicméně jediné, co si na něm v tuto chvíli pustíte, je pouze YouTube. I slibovaná terestrická část zůstává nadále neaktivní. Osmá řada Hry o trůny byla skvělou příležitostí, kdy mohla HBO v Česku minimálně ve své on-line videotéce uvést formát UHD. Kvalitní obsah, který platforma bez pochyby nabízí ať už ve formě původní tvorby nebo akvizic, by si ho zasloužil stejně jako předplatitelé. Velká škoda…

autor: lukpo
Spustit audio

Související