Operátor On Air Support spustil první letošní DAB+ vysílač, umístil ho do Bavorska

17. březen 2023

Telekomunikační společnost On Air Support, která se primárně orientuje na distribuci signálu své rozhlasové sítě na území německé spolkové země Bádensko-Württembersko, spustila tentokrát svůj nový vysílač v sousedním Bavorsku. Kempten je zároveň první kótou, ze které letos DAB+ multiplex OAS BW odstartoval.

O nově spuštěném vysílači informovala společnost na svých webových stránkách. Kóta Kempten (Allgäu)/Blender je v provozu od 1. února a udávaný vyzářený výkon je 7 kW ve vertikální polarizaci. Kromě regionu Kempten dochází také ke zlepšení pokrytí v okolí Ulmu a Bregenzu. Nový vysílač mimo jiné vyřeší problematický signál v oblastech, kam například nezasahoval Pfänder situovaný do regionu Bodamského jezera.

Multiplex OAS BW má v současné době v provozu již přes dvacet vysílačů různého výkonu – většinou v řádku jednotek kilowattů, maximálně však 10 kW. Mezi ty nejsilnější patří Heidelberg, Aalen, Stuttgart, Ulm nebo například již zmiňovaný Bregenz/Pfänder. Kapacita sítě je díky zájmu vysílatelů plně obsazena. K dispozici jsou například rádia jako bigFM, egoFM nebo Schlager Radio. Multiplex lze zachytit i na některých vyvýšených místech Čech.

autor: lukpo
Spustit audio

Související