Operátor BCAST spustil svůj DAB+ multiplex ve třetím regionu, severopolském Gdaňsku

31. květen 2019

Součástí multiplexu jsou stanice Radio Maryja, MUZO.FM, Radio Kolor a Radio Kaszëbë. Vzhledem k testování jednofrekvenční sítě bude vysílání probíhat z více lokalit najednou.

Telekomunikační firma BCAST uvedla do provozu rozhlasové vysílání DAB+ ve třetím polském regionu. Po Varšavě a Wroclawi se ho do dočkal i Gdaňsk ležící na severu země. Co se týká programové nabídky, k dispozici jsou rozhlasové stanice Radio Maryja, MUZO.FM, Radio Kolor a Radio Kaszëbë. Podle portálu RadioPolska jsou všechny stanice k dispozici s jednotným datovým tokem 192 kbps, a to vzhledem k dostatečné volné kapacitě v této síti.

Provozovatel uvedl, že z důvodu nutnosti testování jednofrekvenční sítě SFN bude nutné spustit dva vysílače, signál proto bude šířen jak z oblasti Zieleniak, tak i telekomunikační věže společnosti Orange. První je v provozu již od konce dubna, druhý by se měl zapojit v těchto dnech. Aktivní ysílač funguje na kanálu 5D s výkonem 1 kW, takže zachycení signálu na území Česka je nereálné, mimo jiné i proto, že stejnou frekvenci používá i operátor Teleko na Černé hoře.

autor: lukpo
Spustit audio

Související