Operátor budoucí celoplošné sítě RTI cz: Nechceme být diskriminování oproti ČRA

24. duben 2024

Velkou vlnu nevole zvedlo u operátorů rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu koordinovat kmitočtového spektrum vyhrazené pro digitální rozhlas DAB+ na míru jedinému hráči na trhu, kterým jsou České Radiokomunikace. Do kategorie nespokojených subjektů spadá i společnost RTI cz, jenž bude právě vedle ČRA provozovat jednu ze dvou budoucích celoplošných sítí.

Čtěte také

„Dle našeho názoru omezování pro umísťování vysílacích technologií dalších operátorů s vysoutěženými příděly mimo České radiokomunikace by bylo možné při této podmínce chápat jako diskriminační. Dle našeho výkladu bylo vysoutěženo pokrytí v rámci jednotlivých skupinových přidělení, ale též pokrytí odpovídající technickým parametrům příslušných vysoutěžených vysílačů dle přílohy 1 Vyhlášení VŘ,“ píše za společnost RTI cz její jednatel Václav Ježek.

Stejně jako společnost Broadcast Services, která je vlastnicky spjatá s operátorem DVB-T2 multiplexu 24, firmou Digital Broadcasting, i RTI cz kritizuje návrh ČTÚ, kdy držitel přídělu je oprávněn uvnitř skupinového přidělení, pro které obdržel příděl, využívat příslušný rádiový kmitočet jedním nebo více vysílacími rádiovými zařízeními s tím, že intenzita elektromagnetického pole nesmí překročit maximální intenzitu pole na hranicích skupinového přidělení.

autor: lukpo
Spustit audio

Související