Operátor rakouského DAB+ získal povolení pro optimalizaci pokrytí v některých oblastech, bez navýšení výkonu

11. listopad 2022

Telekomunikační společnost ORS může v některých oblastech dodatečnou úpravou anténního systému získat šanci zlepšit pokrytí digitálním rozhlasovým vysíláním DAB+, případně naopak zásah optimalizovat. Operátor nemá možnost navýšení výkonu, technické parametry zůstanou zachovány.

Na možnost tzv. optimalizace na vybraných vysílačích společnosti ORS upozornil na konci října portál Satellifax. Konkrétně se toto povolení vztahuje na lokality Mugel (blok 5D), Graz/Schöckl (blok 8A), Klagenfurt/Dobratsch (blok 6A), Linz/Lichtenberg (blok 6D), Rechnitz/Hirschenstein (blok 8A), Salzburg/Gaisberg (blok 5B), Demmering/Sonnwendstein (blok 5D), Sankt Pölten/Jauerling (blok 5D) a Vídeň/Kahlenberg (blok 5D).

„Výstavba druhé tzv. poloviční antény bude určena pro zlepšení dostupnosti signálu nebo pro dosažení původně plánovaného zisku antény,“ informoval web Satellifax. Optimalizace pokrytí vysílače neznamená, že by docházelo k navýšení jeho výkonu. „V závislosti na dodacích lhůtách a povětrnostních podmínkách během montážních prací se předpokládá, že realizace proběhne mezi srpnem 2022 a červnem 2023,“ uzavírá zpráva.

autor: lukpo
Spustit audio

Související