Operátor RTI cz dokončil modernizaci svého DAB+ multiplexu, používá technologie firmy Rohde&Schwarz

22. únor 2021

Společnost RTI cz dokončila tento měsíc modernizaci rozhlasové digitální sítě DAB+. Všechny vysílače jsou nahrazeny výrobcem Rohde&Schwarz, nové generace TMV9evo, které se vyznačují lepší účinností, oproti starší generaci.

Nasazení vysílačů společnosti Rohde&Schwarz se okamžitě projevilo na lepším pokrytí v místě slabšího signálu i větším dosahem. Všechny vysílače disponují dohledem pro nepřetržité monitorování všech parametrů, což přispívá k minimalizování případných technických problémů. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Dalším krokem byla aktualizace na nejnovější verzi multiplexu PANEDA, který umožňuje regionalizaci stávající sítě T-DAB a ve spojení se systémem RAPID nabízí plně automatizované multimediální služby spojené s vysílaným programem, jako jsou textové informace DLS/DLS+ (Dynamic Label Service), zobrazení obrázků SLS (Slide Show Service), elektronický programový průvodce EPG (Electronic Program Guide), nebo systém dopravního hlášení TPEG (Transport Protocol Experts Group).

„Důležitým prvkem v celém řetězci je doprava modulace, kterou se snažíme neustále vylepšovat. Příkladem je nasazení encoderu PANEDA DAB ENCODER ve studiu rádia Samson. Plně digitální cesta audio signálu z vysílacího softwaru přímo do multiplexu se ukázalo jako ideální a jednoduché řešení i pro budoucí zájemce vysílat v DAB+,“ uvedl při této příležitosti provozní ředitel společnosti Roman Kropáček.

autor: lukpo
Spustit audio

Související