Operátor RTI cz připravuje rozšíření pokrytí DAB+, chystá se i do nových lokalit

14. květen 2019

Firma chystá nové vysílače a navýšení výkonu v západních a jižních Čechách nebo v Praze. O konkrétních plánech ale prozatím nechce kvůli probíhající koordinaci hovořit.

Západočeská společnost RTI cz chystá v následujících měsících rozšíření pokrytí digitálním rádiem DAB+, přičemž signál by měl zasáhnout i oblasti, které byly doposud bez signálu. V rozhovoru pro Rádio Samson Digital to uvedl provozní ředitel firmy Roman Kropáček. Ten na dotaz moderátora upřesnil, že signál by měl kopírovat regiony, kde již operátor se svým multiplexem působí, tedy zejména západní a jižní Čechy plus území hlavního města.

Na přímý dotaz portálu Digitální rádio nechtěl Kropáček upřesňovat, o které oblasti půjde, protože vše je prozatím ve fázi koordinací u Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Právě ČTÚ od začátku března možnost žádat o nové kmitočtové příděly ve III. pásmu umožňuje. Kropáček také potvrdil, že RTI cz by stejně jako společnost Teleko ráda ukončila vysílání ve stávajícím L-pásmu, které je již neperspektivní a do budoucna se s ním pro DAB+ nepočítá. Problémem je zejména absence přijímačů pro původní kmitočtový rozsah.

autor: lukpo
Spustit audio

Související