Operátor Teleko Digital vyměnil vysílací anténu na Milešovce, vyhoví nově využívanému kanálu

17. květen 2019

Na části území Čech trápí telekomunikační firmu vysílání polského DVB-T multiplexu 8. Jde však o problém, se kterým nemůže nic dělat.

Příbramská společnost Teleko Digital realizovala ve čtvrtek 16. května výměnu vysílací antény na kótě Velemín – Milešovka. Redakci portálu Digitální rádio to potvrdil člen představenstva firmy Tomáš Řapek. Vysílací anténa, která vyhovovala horní části III. pásma, do minulého týdne se zde šířil signál na kanálu 10A, byla nahrazena anténou pro jeho dolní část, tedy včetně kanálu 6D. Spolu s výměnou antény proběhla i kalibrace koncového stupně vysílače.

Jak v reálu případná výměna antény ovlivní pokrytí DAB+ vysílače, ukáže až praxe. V řadě lokalit může ale zachycení znemožnit polský DVB-T multiplex 8, který taktéž funguje na 6. kanálu. „Je to bohužel věc, s níž nemůžeme nic udělat,“ posteskl si Řapek. Tento stav už byl zaznamenán například v Podkrkonoší, kde naopak dříve chodíval kanál 10A. Součástí multiplexu Teleko DAB jsou mj. stanice Českého rozhlasu, Rádio Proglas nebo Seejay Radio.

autor: lukpo
Spustit audio

Související