Operátor Teleko Digital změní vysílací kanál svého DAB+ multiplexu ze severočeské Milešovky

3. květen 2019

Telekomunikační firmě vypršela původní koordinace a německá správa kmitočtového spektra již její platnost neprodloužila. Na majitele digitálních rádií tak čeká přelaďování.

Příbramská společnost Teleko Digital chystá v horizontu několika dnů změnu vysílacího kanálu rozhlasového multiplexu z lokality Velemín – Milešovka. Stávající kanál 10A se přepne na 6D, výkon 1 kW bude zachován. Českému rozhlasu to oznámil člen představenstva firmy Tomáš Řapek. Technická změna by mohla nastat již v úterý 7. května, ale vše bude záležet na vývoji počasí. Při přeladění dojde zároveň k výměně antény a výstupního filtru vysílače. V plánu je tedy i několikahodinová odstávka.

Co je důvodem k vynucenému přeladění kóty Milešovka na nový vysílací kanál? Společnosti Teleko Digital vypršela původní koordinace a německá správa kmitočtového spektra již její platnost neprodloužila. Pro majitele digitálních rádií v dosahu Milešovky bude tato změna znamenat nutné přeladění DAB+ přijímačů – postačí znovu proskenovat automaticky dostupnou nabídku, případně manuálně zvolit danou frekvenci. Volba kanálu 6D nemusí být pro řadu lovců vzdálených signálů ze středních Čech úplně šťastná. Bude ho využívat i rakouský Linz.

autor: lukpo
Spustit audio

Související