Operátor Towercom potěšil posluchače RTVS na Moravě

27. červenec 2023

Ve středu 19. července došlo k plánovému navýšení výkonu DAB+ vysílače Borský Mikuláš, který na kanálu 6D šíří signál multiplexu Towercom, a to na hodnotu ERP 5 kW. S původně zkoordinovanou hodnotou 10 kW Rozhlas a televize Slovenska nepočítaly. Navýšení ERP potěší i řadu posluchačů, kteří ladí signál multiplexu například na území Moravy.

Změna vyzářeného výkonu z 2,5 kW na 5 kW zlepší příjmové podmínky podél dálničního tahu Bratislava - Brno po státní hranici mezi Slovenskem a Českou republikou. Rovněž dojde ke zlepšení kvality a dostupnosti signálu všech 9 rozhlasových programových služeb RTVS v celé lokalitě Záhoří. Co to v praxi znamená? Stanice Rádio Slovensko, Rádio_FM a Rádio Regina jsou nově k dispozici se zabezpečením EEP-2A místo dosavadního EEP-3A. Ostatní okruhy zůstávají v původních hodnotách.

V současné době je na sousedním Slovensku k dispozici kromě zmiňovaného vysílače Borský Mikuláš na kanálu 6D dalších devět lokalit. Jedná se konkrétně o kóty Bratislava – Kamzík, Prievidza, Banská Bystrica – Laskomer, Žilina – Krížava, Košice – Heringeš, Nitra – Zobor, Rimavská Sobota – Paláska, Košice – Dubník a Trenčín – Nad Oborou. V multiplexu je šířeno celkem dvanáct programů, přičemž devět z nich patří RTVS. Privátní rádia zastupuje Rock, nekomerční stanice Lumen a Maria.

autor: lukpo
Spustit audio

Související