Opolský privátní DAB+ multiplex opět vysílá, omezil však dosah i programovou nabídku

19. srpen 2022

Společnost PSN Infrastruktura obnovila ve 32. týdnu vysílání svého DAB+ multiplexu pro Opolský region. Řadu českých posluchačů, kteří si z něho oblíbili například zajímavá taneční rádia, ale tentokrát telekomunikační regulátor nepotěšil. Místo dvou vysílačů je nyní šířena tato síť pouze z kóty Komín ECO s výkonem 1 kW.

Se snížením počtu vysílačů, výkonu a tím pádem i dosahu sítě ale špatné zprávy nekončí. Jak upozornil například portál RadioPolska a za několik dnů potvrdil i server Wirtualnemedia, počet šířených stanic v původní programové nabídce byl snížen z dvanácti na polovinu. Mezi dostupnými okruhy jsou aktuálně Radio DOXA, Muzyczne Radio Jelenia Góra, Radio Profeto, Radio Jasna Góra, Radio Bezpieczna Podróż a Radio Imperium Gliwice.

Co se týká vysílacího kanálu, ten se nezměnil. DAB+ multiplex operátora PSN Infrastruktura tedy vysílá nadále na frekvenčním bloku 10C. Shodný je i datový tok všech stanic – 96 kbps. Výjimku tvoří pouze Muzyczne Radio, které by v tuto chvíli mělo být k dispozici se 128 kbps. Pro srovnání dosahu sítě, původně byl signál šířen z vysílačů Komín ECO s 10 kW a Góra Św. Anny s 2 kW. Nové povolení pro experimentální multiplex platí do 27. června 2023.

autor: lukpo
Spustit audio

Související