Z polské Opolí začal vysílat nový komerční DAB+ multiplex zachytitelný i v Česku

6. srpen 2021

Telekomunikační společnost PSN Infrastruktura uvedla v polovině července do provozu nový DAB+ multiplex v polském městě Opolí. Aktuálně jsou z něj šířeny čtyři rozhlasové stanice, v plánu je provoz dalšího vysílače.

Od 15. července je podle portálu RadioPolska v provozu nová rozhlasová síť s identifikací PSN Infrastruktura. Zájemci ho mohou zachytit na kanálu 10C z vysílače Opole – Komin ECO. Díky vyzářenému výkonu 10 kW ve vertikální polarizaci je tento multiplex zachytitelný také na omezeném území České republiky. Dá se předpokládat, že v případě zlepšených podmínek se tato síť objeví majitelům DAB+ přijímačů i dále od českých hranic.

Aktuálně jsou součástí programové nabídky čtyři rozhlasové stanice. Podle portálu RadioPolska jde o Radio DOXA, Radio Park FM a Twoja Polska Stacja, i na tuzemských diskusních fórech se však objevila informace, že jde také o Muzyczne Radio. V případě všech stanic je použit datový tok 128 kbps, konkrétní kódování však přehled neuvádí. Operátor plánuje síť doplnit ještě o vysílač Opole – Góra Świętej Anny s výkonem 2 kW.

autor: lukpo
Spustit audio

Související