Rozhlasové stanice z německo-jazyčných zemí se zajímají o vysílání prostřednictvím 5G sítí

30. březen 2021

Vedle digitálního vysílání DAB+ nebo stávající analogové distribuce v pásmu velmi krátkých vln VKV/FM se komerční rádia z Německa, Rakouska i Švýcarska zajímají o dostupnost svého signálu prostřednictvím nových mobilních sítí 5G.

Za touto aktivitou stojí podle portálu Infosat Asociace soukromých médií (VAUNET) a Pracovní skupina pro soukromé vysílání (APR) z Německa, stejně jako Asociace rakouských soukromých vysílacích společností (VÖP) a Asociace švýcarských soukromých rádií (VSP).

Komerční rádia by mohla být šířena na platformě 5G v rámci takzvaného simulcastu, zachovat přitom chtějí distribuci signálu v režimu free-to-air, tedy bezplatně. Kromě mobilních telefonů může být takové zařízení integrováno například do automobilů nebo reproduktorů.

Rozhlasové stanice jako jednu z výhod zmiňují skutečnost, že díky 5G pokrytí bude možné takové vysílání přijímat kdekoliv a kdykoliv i v případě živelných katastrof nebo jiných nečekaných událostí. Komerční rádia zároveň chtějí, aby toto vysílání nemohla kontrolovat žádná třetí strana a bylo přístupné i bez nutnosti použití SIM karty.

Problematika by se měla řešit případně na Mezinárodní telekomunikační konferenci WRC23 za dva roky, díky níž by bylo zajištěno potřebné vyhrazení kmitočtů v rozsahu 470 až 694 MHz v letech 2030 až 2050.

autor: lukpo
Spustit audio

Související