Organizace WorldDAB vydala aktualizované pokyny pro poslech rádia v automobilech

7. únor 2022

Pracovní skupina WorldDAB Automotive vydala koncem ledna aktualizovanou verzi pokynů pro poslech DAB rádia v automobilech. Jedná se o čtvrtou veřejně dostupnou verzi pokynů. Ta zahrnuje zpětnou vazbu od výrobců automobilů, a další aktualizace se budou postupně provádět.

Z nedávného průzkumu společnosti Edison Research s názvem Car Buyers Survey2021, je zřejmé, že 90 % kupujících automobilů požaduje, aby rádio bylo standardní součástí každého vozidla. Poslech rádia zůstává nejoblíbenějším zdrojem zábavy v autě na celém světě. Více než 80 % spotřebitelů si s menší pravděpodobností koupí nebo pronajme vůz bez vestavěného rozhlasového přijímače.

Poslech rozhlasového vysílání je taky výrazně vyšší než u jakékoli jiné formy audia v automobilu a 93 % respondentů si přeje, aby přístup k rádiu zůstal bezplatný. Mezi nejžádanější funkce rádia u kupujících automobilů patří hlasové ovládání a informace o obsahu. Rádio se vyvíjí v souladu s rostoucí konektivitou v autech a zaváděním hlasových služeb. Proto je nově součástí pokynů i část týkající se uživatelského zážitku.

Skupina WorldDAB UX Group se domnívá, že hybridní rádio s DAB, DAB+ jako jádrem a FM a IP fungujícími společně poskytují nejlepší rozhlasový zážitek v propojených automobilech příští generace tím, že nejlépe využívají relativně silných stránek jednotlivých platforem. Rozhlasové vysílání je volně dostupné, robustní a s dobrým pokrytím. IP zase poskytuje metadata, zpětné propojení a interaktivitu.

Další informace najdou zájemci v tomto textu (v anglickém znění).

autor: Mezinárodní oddělení
Spustit audio

Související