Ostrý start vysílání DAB+ v Chorvatsku zajistí technologie Paneda, v minulosti ji nasadil operátor Teleko

6. duben 2022

Chorvatska telekomunikační společnost Vysílače a komunikace (OiV), která je dominantním poskytovatelem těchto služeb na tamním trhu, potvrdila, že pro spuštění ostrého vysílání digitálního rádia DAB+ vybrala technologii společnosti Paneda. Tu v minulosti nasadila pro svůj multiplex i příbramská firma Teleko digital.

Řešení DAB+ multiplexu bude realizováno prostřednictvím tzv. virtuálního serveru. První objednávka zadaná skandinávské společnosti se skládá ze dvou kompletních multiplexních systémů v plné redundanci včetně multiplexerů, kodérů a systému metadat. Systém je rozšiřitelný až o šest systémů na stejné platformě. Pilotního DAB+ vysílání se nyní v Chorvatsku účastní jak veřejnoprávní tak i komerční hráči.

„Jsme velmi rádi, že můžeme podpořit další zemi při zavádění DAB+ a těšíme se na dlouhodobý vztah se společností OiV. Dále s potěšením konstatujeme, že Paneda byla oceněna v tvrdé konkurenci, kde byl systém Paneda hodnocen podle přísných požadavků,“ uvedl při této příležitosti Johan Ericsson, obchodní manažer Paneda. Igor Likević za telekomunikačního operátora ocenil zejména funkčnost technologie coby celého systému.

autor: lukpo
Spustit audio

Související