Patnáct let HDTV v Evropě, třicet let satelitního vysílání společnosti Astra

8. duben 2019

Vysílání ve vysokém rozlišení je dnes standardem pro řadu televizních stanic, zejména placených. Vyšší obrazovou kvalitu vyžadují novější zobrazovače v domácnostech.

Přesně před patnácti lety, v roce 2004, začal v Evropě vysílat první televizní kanál ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Jednalo se o stanici HD1 belgické společnosti Euro1080, která svůj projekt představila oficiálně již v září 2003 na technologickém veletrhu IBC. Rok 2004 je proto možné považovat za oficiální start HDTV vysílání v Evropě prostřednictvím satelitu. Německá placená televize Sky nabízela například v HD kvalitě první dva programy – dokumentární Discovery a kompilát na speciálním výběrovém kanálu Sky.

V České republice mělo vysílání ve vysokém rozlišení několik let zpoždění. Významným milníkem v tomto směru bylo otevření tehdy moderního zpravodajského centra televize Nova, k němuž došlo v roce 2007. Satelitní televize Skylink, tehdy ještě pod česko-slovenským majitelem, začala komerčně nabízet HD vysílání od roku 2008 a Nova byla jedním z prvních kanálů, které byly v nabídce k dispozici. Dnes je distribuce ve vysokém rozlišení prakticky standardní výbavou většiny stanic a nabízejí ho už i některé regionální televize. 

Náš region si v uplynulých týdnech připomněl i další významné výročí. Společnost Astra začala před třiceti lety psát éru satelitního vysílání. V únoru 1989 byla vypuštěna její družice Astra 1A a začala se tak psát historie dnes velmi populární satelitní pozice 19,2 stupně východně. Diváci zde mohli najít například kanály FilmNet, Sky TV, Scandinavian TV3 a MTV Europe. Jednalo se tehdy o analogovou distribuci a programy se v první fázi šířily zcela bez kódování. Do konce roku se nabídka rozšířila o mnoho německých kanálů, v červnu 1990 již byly všechny multiplexy zaplněny. Dnes je vysílání z pozice 19,2 plně digitální a k dispozici jsou zde i první UHD kanály.

autor: lukpo
Spustit audio

Související