Po Facebooku se šíří falešná zpráva, že středovlnný vysílač Liblice obsadí čínský státní rozhlas

10. leden 2022

Vypnutí AM vysílání Českého rozhlasu vyvolává u řady jeho fanoušků stále velké emoce. Koncem minulého týdne se na facebookovém profilu „Přátelé AM“ objevila zcela vážně míněná informace, že odstavený vysílač Liblice má pravděpodobně od dubna využít čínský státní rozhlas China Radio International. Jedná se pochopitelně o tzv. hoax, tedy poplašnou zprávu.

„Mám dnešní informaci přímo od zdroje (České Radiokomunikace, pozn. red.), že o uvolněný kmitočet AM - 639kHz, vč. vysílacího zařízení (RVS Liblice) projevil zájem CRI (China Radio International, pozn. red.). Údajně se v následujících dnech podepisuje smlouva, ale tutlá se to, nikdo oficiálně nic neřekne. Vysílač má znovu ožít již od dubna 2022 po nutných technických úpravách,“ uvedl v pátek 7. ledna správce facebookového profilu Přátelé AM.

„Zaručená“ informace se opírá o dva anonymní zdroje z Českých Radiokomunikací a sdělení Historického radioklubu československého (HRČS), zde se však redakci portálu Digitální rádio nepodařilo tuto zprávu dohledat. Zveřejněná informace však pochopitelně není pravdivá. „Uvedené informace vidíme poprvé až u vás. O ničem takovém jsme nikdy nejednali, nemluvili, neuvažovali. Je to nesmysl.“ sdělila našemu portálu Anna Tůmová, manažerka marketingu a komunikace a tisková mluvčí Českých Radiokomunikací.
.

V sobotu pak začal z původního sdělení couvat i samotný facebookový profil Přátelé AM. „Vážení přátelé, (…) Chtěl bych Vám říci, abyste tuto zprávu brali s rezervou. To, že to napsali na HRČS a mám to od dvou zdrojů z ČRa neznamená, že to je pravdivá a zaručená informace,“ přiznal správce komunity. Ve chvíli, kdy by se skutečně něco takového chystalo, musely by tyto informace již dávno proniknout mezi odbornou veřejnost, a to se nestalo.

autor: lukpo
Spustit audio

Související