Po testech v hlavním městě Sofie by se mohlo Bulharsko dočkat řádného vysílání DAB+

22. říjen 2021

Bulharský mediální regulátor chce po testech, které proběhly v hlavním městě Sofie, umožnit zahájit řádné vysílání digitálního rádia DAB+. Začátkem září zahájil veřejnou konzultaci týkající se celoplošného vysílání.

Organizace WorldDAB informovala, že mediální regulátor zahájil veřejnou konzultaci o využívání kmitočtů v pásmu 174 až 230 MHz, které slouží ve většině zemí výhradně pro potřeby digitálního rozhlasového vysílání DAB+. Cílem je zjistit nejen zájem o celoplošné, ale případně i regionální sítě. Zájemci mohli posílat své připomínky v průběhu září, po měsíci pak byla tato možnost ukončena a bude následovat vyhodnocení.

Bulharsko se do testů digitálního rozhlasu pustilo již několikrát. V online databázi portálu Wohnort.org je možné první zmínky o experimentálním vysílání v Sofii najít již z května roku 2017, konkrétně od května do října. Po několikaleté pauze pak byly testy opět obnoveny v březnu loňského roku a následně byly ukončeny v první kvartálu roku letošního. Na ně pak navázal experimentální přenos přerušený na začátku tohoto měsíce.

autor: lukpo
Spustit audio

Související