Podnikatel Pýcha obohacuje v DAB+ své stanice o funkci RadioDNS

1. září 2023

Multiplex COLOR DAB+ začal u prvních rozhlasových stanic podporovat funkci RadioDNS, tedy přepínání mezi klasickou a online distribucí. Podnikatel Miroslav Pýcha, který stojí za touto digitální sítí, ji aktivoval u svých vlastních rádií. Jedná se o Rádio Sázava a Hey rádio, v dohledné době má následovat i Rádio Color.

Čtěte také

Díky registraci stanice na RadioDNS serveru je možné vytvořit internetovou konektivitu, která umožňuje vkládání informací a metadat vázaných na daný rozhlasový okruh. Pokud automobil s kompatibilním autorádiem, jedná se například o novější vozy značek Audi, BMW nebo Volkswagen, vyjedou z oblasti pokryté signálem FM nebo DAB, automaticky se příjem přepne na internetový stream. Vůz musí mít zabudovaný 4G nebo 5G modem.

Tuto funkcionalitu u svých stanic má aktivni i Český rozhlas, využívá ji mj. také stanice ZUN v sítí TELEKO DAB. „Systém RadioDNS umožňuje Českému rrozhlasu optimálně propojit všechny tři naše klíčové distribuční platformy, tedy FM, DAB a internet. Jedná se o moderní řešení takzvaného hybridního rádia a i když se zatím nejedná o standardní výbavu, počet takto vybavených vozů neustále roste,” komentoval letošní novinku ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka.

autor: lukpo
Spustit audio

Související