Poláci spustili v pozemním vysílání DVB-T2 bezplatný kanál TVP 4K

9. červen 2021

Polsko jako první ze sousedních zemí České republiky pouští do pozemního digitálního vysílání DVB-T2 bezplatný obsah v rozlišení 4K/UHD. Stanice TVP 4K je od dnešního dne součástí experimentálního multiplexu tamní veřejnoprávní televize.

Dva dny před zahájením fotbalového šampionátu Euro 2020 spustila polská veřejnoprávní televize ve svém experimentálním DVB-T2 multiplexu vysílání kanálu TVP 4K. Ze sítě byla zároveň vyřazena podle diskusního fóra operátora EmiTel stanice TVP Kultura, čímž se zmenšila jeho dostupnost na terestrické platformě. Aktuálně jsou v multiplexu k dispozici programy TVP Polonia, TVP Rozrywka, TVP Dokument, TVP Kobieta a nově TVP 4K.

Kromě rozlišení 4K se mohou diváci těšit na obrazové vylepšení HDR, takzvaný vysoký dynamický rozsah, a zvuk ve formátu Dolby Atmos. V tuto chvíli jsou zapojeny dvě audiostopy – originální a polská (ve formátu Dolby Digital 2.0). Součástí kanálu TVP 4K bude také hybridní vysílání HbbTV, takzvané virtuální červené tlačítko. Na zařazení programu upozornil naší redakci čtenář Josef, oficiálně ji na Twitteru potvrdil i sám operátor EmiTel.

autor: lukpo
Spustit audio

Související