TVP 4K bude prozatím dočasným kanálem, plnohodnotné vysílání přijde na řadu příští rok

27. květen 2021

Polská veřejnoprávní televize bude kanál TVP 4K provozovat prozatím pouze jako dočasný projekt v průběhu nadcházejícího fotbalového šampionátu Euro 2020. Vypnout ho plánuje měsíc po jeho skončení.

Stanice TVP 4K, která se objeví i v experimentálním polském DVB-T2 multiplexu Polské televize, odstartuje se zahájením fotbalového Eura. „Po jeho skončení budou vysílány reprízy zápasů,“ přiblížil pro web Wirtualnemedia.pl Jacek Kurski, prezident TVP. Spuštění plnohodnotného kanálu v UHD rozlišení připadá v úvahu na příští rok, až se podaří nashromáždit dostatek 4K obsahu, aby mělo smysl takovou stanici spustit.

Čtěte také

V plnohodnotném režimu pak plánuje Kurski na kanálu TVP 4K nabídnout kromě sportu i filmy a vlastní produkci včetně seriálů. „Práce na spuštění takového vysílání trvale probíhají. Nefotbalový obsah vstoupí organizovaným způsobem do hry v roce 2022,“ potvrdil šéf TVP. S ostrým startem DVB-T2 počítá Polská televize na druhý kvartál příštího roku. Do té doby se podaří vysílateli nashromáždit také dostatek obsahu v UHD rozlišení.

Diváci, kteří se těšili, že na kanálu TVP 4K budou moci sledovat letošní olympiádu z Tokia, mají bohužel smůlu. „Signál ve 4K nebudeme mít k dispozici. Práva na toto rozlišení má Eurosport a jeho 4K kanál je k dispozici pouze v některých zemích,“ zdůvodnil Jacek Kurski. Jednou z nich je i Česká republika. Prvním operátorem v této kategorii je společnost T-Mobile, zájmem se však netají ani další hráči. „4K Ready“ už je například operátor Vodafone.

autor: lukpo
Spustit audio

Související