V polských Katovicích začne fungovat nový DAB+ multiplex na kanálu 12C

18. srpen 2021

Díky rozhodnutí polského telekomunikačního úřadu odstartují v dalších oblastech lokální multiplexy na platformě DAB+. Jednou z nich budou i Katovice nacházející se nedaleko hranic s Moravskoslezským krajem.

Portál RadioPolska informoval ve druhé polovině července o nových přídělech pro operátory DABCOM a PSN Infrastruktura. V případě první společnosti se jedná o pět lokalit, ve druhém pak o dvě. Z pohledu majitelů DAB+ sestav na území České republiky je tou nejzajímavější oblastí vysílač Katowice – Bytków. UKE zde zkoordinoval tuto síť pro vysílání ve vertikální polarizaci s výkonem 1 kW, rozsah přesahu do Moravskoslezského kraje ukáže až praxe.

V nové rozhlasové síti by se mělo objevit celkem devět stanic - Bezpieczna Podróż, Disco Radio, Mega Radio, Expres FM, Imperium, MUZO.FM, Radio Nuta, Open FM a Radio Profeto. Nová síť má odstartovat například i v nedaleké Czestochowě, vzhledem k použitému kanálu 12D ale nebude její zachycení na území Česka možné, a to díky kolizi s moravskou mutaci multiplexu ČRo DAB+. Další digitální vysílač je plánovány například do Poznaně.

autor: lukpo
Spustit audio

Související