Polská televize dostane kmitočty pro další DVB-T2 multiplex

19. říjen 2022

Veřejnoprávní polská televize bude moci provozovat tzv. multiplex 6 ve standardu DVB-T2, do kterého bude moci umístit další stanice, pro něž v současné době nemá v pozemním vysílání místo. Může jít mimo jiné o kanály TVP HD, TVP Seriale nebo mezinárodní informační program TVP World. Multiplex má odstartovat v únoru příštího roku.

Podle portálu Press.pl byla TVP jediným žadatelem o kmitočty televizního multiplexu 6. Server uvádí, že kromě výše zmíněných programů se zde mohou objevit TVP Rozrywka, TVP Dokument, TVP Nauka a TVP Polonia, které je v současné době k dispozici pouze v experimentální síti. TVP už částečně začala kmitočty pro novou síť využívat, díky povolení telekomunikačního regulátora na nich funguje dočasně stávající experimentální multiplex.

Veřejnoprávní vysílatel má v současné době rozeseté kanály hned v několika televizních multiplexech. Kromě experimentální sítě provozuje i programovou nabídku v původním televizním standardu. Dva z jeho programů jsou také součástí multiplexu 8, který však funguje ve III. pásmu a i okolní státy mají zájem na tom, aby země vyhradila jeho kmitočty pouze digitálnímu rádiu DAB+. Termín přechodu multiplexu 3 do DVB-T2 zatím není známý.

autor: lukpo
Spustit audio

Související