Polská veřejnoprávní televize posunula ostrý start kanálu TVP 4K

11. říjen 2022

Čeští diváci v polském příhraničí, kteří se těšili na to, že si budou moci konečně naladit bezplatný kanál v UHD rozlišení na běžnou, tedy terestrickou anténu, budou zklamání. Tamní veřejnoprávní televize počítá s provozem program pouze v obdob MS ve fotbale, po jeho skončení tuto stanici opět vypne, jako tomu bylo už v minulosti.

„V roce 2022 má TVP 4K stát pouze 2,2 milionu zlotých (v přepočtu tedy 11 milionů korun, pozn. red.). V roce 2023 nevygeneruje náklady ani jeden zlotý. Vrátí se v roce 2024, kdy bude stát 36 milionů zlotých (okolo 180 milionů korun, pozn. red.). Poté proběhne Euro 2024, na které má TVP práva,“ informoval v uplynulých dnech portál Wirtualnemedia. Přenosy ve 4K rozlišení by mohla Polská televize přinést i v případě Letních olympijských her v Paříži.

TVP ustoupila pod svým novým generálním ředitelem Mateuszem Matyszkowiczem z projektu hudebního kanálu TVP Muzyka, s jehož spuštěním počítal jeho předchůdce Jacek Kurski. Místo toho chce veřejnoprávní médium spustit nový online, a později také kabelový program pro mladé s názvem TeenTV. Jeho role bude především vzdělávací a zábavní. Chybět tu nemají například ani animované filmy a seriály, hrané filmy a seriály.

autor: lukpo
Spustit audio

Související