Polsko stále nevyřešilo uvolnění III. pásma pouze pro digitální rozhlas

20. červenec 2023

Naši severní sousedé se historickým rozhodnutím uplynulých let nedokázali stále vypořádat s dluhem, který mají také vůči okolním zemím včetně České republiky. Jde o opuštění III. pásma, jenž by mělo sloužit výhradně pro šíření digitálního rádia DAB+. Poláci zde již několik let vysílají také televizní DVB-T multiplex 8.

Polsko je zemí v mnoha ohledech překvapivou. Veřejnoprávní televize například provozuje stále svůj původní celoplošný multiplex ve standardu DVB-T. Rozhodnutí Úřadu pro elektronické komunikace (UKE) by mohlo padnout v horizontu několika měsíců poté, co proběhne Mezinárodní telekomunikační konference WRC23 v Dubají. Nicméně je to pouze určitá spekulace, kterou vyslovil portál Wirtualnemedia, protože šíření multiplexu 8 probíhá v pásmu, které rozhodnutí nijak neovlivní.

Šéf Národní rady pro vysílání, tamní obdoby Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), již UKE navrhnul, aby kmitočty po multiplexu 8 byly uvolněny a došlo k jejich nahrazení budoucí sítí 5, která již bude fungovat mimo III. pásmo. UKE rozhodnutí prozatím oddaluje. Budoucnost multiplexu 8 se v tuto chvíli táhne již půl druhého roku. „Výsledky WRC-23 jistě pomohou v kontextu budoucí vize televizního pásma a toho, kolik zdrojů bude k dispozici pro multiplexy,“ uvedl telekomunikační úřad.

autor: lukpo
Spustit audio

Související