Rozšíření DAB+ má vyjít Polský rozhlas na 320 milionů korun

7. červenec 2023

60 milionů zlotých, v přepočtu tedy přibližně 320 milionů korun, by mělo stát v následujících měsících Polský rozhlas rozšíření jeho DAB+ multiplexu do dalších oblastí. Signál by se měl postupně rozšiřovat od 1. října letošního roku, v dalších oblastech pak od 1. ledna 2024. Zprávy z dubna přitom hovořily o tom, že nových vysílačů se dočkají posluchači možná až v říjnu příštího roku.

Čtěte také

Jediným operátorem, který je schopen realizovat rozšíření v takovému rozsahu, je společnost EmiTel, dominantní poskytovatel vysílacích služeb v Polsku. Není nicméně jediným zájemcem. Jak informoval portál Wirtualnemedia, zájem mají v některých oblastech například i firmy PSN Infrastruktura nebo BCAST. Majitelům DAB+ přijímačů v polském příhraničí jsou dobře známé jako provozovatelé lokálních nebo regionálních multiplexů.

„Probíhá zkoumání zaslaných nabídek. Polskie Radio SA vybírá dodavatele v souladu s platným zákonem o veřejných zakázkách a v souladu s platnými předpisy,“ informovala server Monika Kuśóvá, mluvčí Polského rozhlasu. Veřejnoprávní vysílatel plánuje signálem DAB+ pokrýt 61,5 procenta populace, pro srovnání Český rozhlas již v tuto chvíli pokrývá mimo budovy 96 procent. Aktuálně má k sítí Polskie Radio přístup 44 procent tamních obyvatel.

autor: lukpo
Spustit audio

Související