Polský mediální regulátor potvrdil zamýšlenou podobu celoplošného DAB+ multiplexu

23. únor 2022

Podobně jako Česká republika se v následujících měsících chystá k posunu v oblasti digitálního rádia a vyhlášení tendru na další DAB+ sítě i sousední Polsko. Národní rada pro rozhlasové a televizní vysílání nyní potvrdila doposud neoficiální informace, které se týkají prvního celoplošného multiplexu.

Na webu gov.pl se koncem loňského roku objevila zpráva, že Národní rada pro rozhlasové a televizní vysílání vydala usnesení o přidělení kapacity celostátního rozhlasového multiplexu MUX R1. Tato digitální síť má být v první řadě určena pro obsazení třech pozic stávajícími komerčními vysílateli. Dalších šest míst je vyhrazeno jejich tematickým odnožím. V případě tří pozici má pak svůj prostor vyhrazen i polský veřejnoprávní rozhlas.

Situace v Polsku velmi připomíná aktuální stav v České republice, kdy se technologii DAB+ snaží tlačit zejména veřejnoprávní rozhlas. Oběma médiím pochopitelně tato platforma umožňuje pozemní cestou šířit nové digitální okruhy. Český rozhlas například ve svém multiplexu ČRo DAB+ spustil Radiožurnál Sport a stanici Pohoda, připravuje okruh zaměřený na folklór. Ze strany velkých komerčních rádií lze očekávat v Polsku spíše pasivní postoj.

autor: lukpo
Spustit audio

Související