Polský regulátor chce připravit půdu pro první celoplošný DAB+ multiplex

6. březen 2020

Detailní informace k chystané veřejné soutěži mají být známy v blízké době. Optimistické plány předpokládají, že na konci roku 2021 má být digitálním signálem pokryto 81,6 % populace.

Polský mediální regulátor KRRiT chystá licenční řízení na obsazení datové kapacity v připravovaném prvním celoplošném rozhlasovém multiplexu. Informaci přinesl koncem února portál Wirtualnemedia.pl. Které stanice nakonec rozhlasovou síť obsadí, je otázkou. KRRiT původně připravovala multiplexy R1 a R2 pro stávající analogové vysílatele, nicméně zdali se tak nakonec stane, není jasné. Součástí připravovaného licenčního řízení bude i připomínkové řízení s jednotlivými vysílateli. 

Zájem o rozhlasovou digitalizaci je zatím ze strany vysilatelů v Polsku malá. V řadě lokalit provozuje svůj multiplex tamní veřejnoprávní rozhlas, v některých oblastech se už podařilo spustit menší komerční sítě, jejich obsazení ale většinou brání postoj jednotlivých komerčních stanic. Spolu s veřejnou soutěžní o první národní multiplex bude zahájena také další fáze soutěže o lokální DAB+ sítě. Optimistické plány předpokládají, že na konci roku 2021 má být digitálním signálem pokryto 81,6 % populace.

autor: lukpo
Spustit audio

Související