Polský rozhlas začal vysílat zpravodajství pro Ukrajinu, kvůli dosahu využívá dlouhé vlny

25. únor 2022

Polský veřejnoprávní rozhlas začal od včerejšího dne vysílat na své dlouhovlnné frekvenci 225 kHz, která je bez problémů zachytitelná také v Česku, speciální několikaminutový blok určený Ruskem obléhané Ukrajině. Vysílatel chce využít právě mimořádného dosahu vysílače po Evropě, které mu AM vysílání přináší.

O svém záměru informoval ve čtvrtek odpoledne na svém webu právě Polský rozhlas. V době válečných konfliktů je telekomunikační infrastruktura pochopitelně to první, co se snaží nepřítel na cizím území ovládnout. Pomoc od blízkého souseda ve formě nezávislého zpravodajství je tak nejlepší možností, kterou mohlo Polsko poskytnout. Speciální blok bude možné slyšet od 10 a 17 hodin také na VKV vysílačích, které mají na Ukrajinu přesah.

Andrzej Rybałt, ředitel Polského rozhlasu do zahraničí, označil tuto možnost za povinnost veřejnoprávního média, které splňuje nejvyšší požadavky na nezávislost zpravodajství ze strany Evropské unie. Informace jsou pochopitelně určeny zejména Ukrajincům, kteří neovládají polštinu. Zároveň jde o výraz solidarity s ukrajinskými novináři, kteří dle tiskové zprávy „nyní musí riskovat své životy při práci ve válečných podmínkách“.

autor: lukpo
Spustit audio

Související