Polští poslanci chtějí donutit Discovery opustit stanice TVN

11. červenec 2021

Chystaná novela vysílacího zákona by mohla znamenat výrazné komplikace pro zahraniční vlastníky polských médií.

Skupina polských poslanců z vládnoucí strany Právo a Spravedlnost doplnila vlastními návrhy novelu vysílacího zákona, kterou aktuálně projednává zákonodárný Sejm. Pokud by byly zmíněné návrhy odhlasovány, mohla by polská televizní skupina TVN, vlastněná skupinou Discovery, příjít o všechny získané licence.

Jak z navrhovaných změn citoval odborný server Wirtualne Media, jejich hlavním cílem je umožnit polském regulátorovi KRRiT zvrátit proces převzetí polských mediálních společností firmami mimo Evropskou unii a to včetně takových zemí, které Polsko považuje za hrozbu pro svou národní bezpečnost.

Juliusz Braun, člen polské Národní rady médií a někdejší předseda regulačního orgánu KRRiT uvedl pro server Onet, že chystané změny by mohly donutit Discovery odprodat TVN včetně všech přidružených aktivit.

Server Broadband TV News navíc upozornil, že aktuální změny probíhají krátce poté, co KRRiT odmítla obnovit vysílací licenci zpravodajské televizi TVN24. Také ta patří do portfolia společnosti Discovery, stejně jako zmiňovaná plnoformátová stanice TVN. Na polském území je dostupná v SD kvalitě volně v režimu FTA prostřednictvím terestrického multiplexu 2. Její HD verze pak nabízejí operátoři placených služeb, například mobilní operátoři ve svých IPTV balíčcích.

Licence pro vysílání plnoformátové TVN i zpravodajské TVN24 získala společnost Discovery na kulatých deset let, jejich čas se ale naplní letos v září. Zástupci obou stanic pokládají snahu polských zákonodárců za pokus umlčet nepříjemné hlasy a omezit právo diváků na výběr vhodných zdrojů. "Pod záminkou boje s cizí propagandou dochází k pokusům o omezení svobody médií," píše ve svém vyjádření vedení dotčených stanic.

autor: Jan Brychta
Spustit audio

Související