Na přechod do DVB-T2 se připravuje i polská TVN, ve čtyřech městech nabízí své HD kanály

28. leden 2021

Zkušební vysílání nového komerčního multiplexu ve standardu DVB-T2/HEVC je možné naladit i z vysílače v Katovicích, který pokrývá část Moravskoslezského kraje. Jedním z lákadel je i HD verze stanice TVN Fabula.

Podobně jako polská veřejnoprávní televize TVP i komerční skupina TVN zahájila v několika polských městech zkušební vysílání ve formátu DVB-T2/HEVC. Jedná se konkrétně o Varšavu, Bydhošť, Katovice a Lodž. Realizátorem testů je dle očekávání telekomunikační operátor EmiTel. Obsah multiplexu je pro případné zájemce z obrazového hlediska atraktivní – všechny kanály TVN jsou zde k dispozici ve vysokém rozlišení. Jedná se konkrétně o programy TVN HD, TVN 7 HD, TTV HD, Metro TV HD a TVN Fabuła HD.

Pro zájemce z České republiky je zajímavé zejména spuštění vysílače Katowice – Kosztowy na kanálu 38, který by měl v omezené míře umožňovat příjem v části Moravskoslezského kraje. První reporty již byly zaznamenány na diskusních fórech. Zatímco u nás již přechod na pozemní vysílání druhé generace s modernějším kódováním H.265/HEVC proběhl, sousední Polsko tento krok chystá na příští rok. Přidanou hodnotou je v případě aktuálních testů zejména zařazení TVN Fabula HD. Stanice byla doposud k dispozici pouze v placené TV.

autor: lukpo
Spustit audio

Související