Polský regulátor navrhuje provoz tří DAB+ multiplexů s několika desítkami vysílačů

27. červenec 2020

Otázkou pochopitelně je, jak se k tomuto nápadu postaví velké komerční stanice, které zatím o digitalizaci nemají zájem. Technologii DAB+ využili doposud menší hráči, pro které je vhodným distribučním prostředkem pro rozšíření zásahu terestrickým signálem.

Polský regulátor KRRiT, tamní obdoba vysílací rady RRTV, předložil v uplynulých dnech ke konzultaci návrh, jehož cílem je spuštění tří DAB+ multiplexů, přičemž jedna z těchto sítí by byla vyhrazena čistě pro potřeby veřejnoprávního rozhlasu. První síť MUX R1 by byla určena celoplošným hráčům a zahrnovala by 22 vysílačů, multiplex MUX R2 by byl vyhrazen pro regionální programy a obsahoval by 24 vysílačů a MUX R3 by byl, jak již bylo řečeno, určen pro veřejnoprávní vysílání. Regionálnímu odpojování by tu byla vyhrazena šestina kapacity.

V souladu s předpokladem přijatým Národní radou pro vysílání v tzv. Zelené knize digitalizace rozhlasu v roce 2016 by všichni stávající analogoví provozovatelé měli být schopni umístit své programy do sítě DAB+ s digitálním pokrytím, nikoli analogovým. To vyžaduje, aby se za tržních podmínek, pravděpodobně by šlo o udělení nových licencí, vyhodnotila situace a nastolil se budoucí plán rozvoje. Otázkou pochopitelně je, jak se k tomuto nápadu postaví velké komerční stanice, které zatím o digitalizaci nemají zájem.

autor: lukpo
Spustit audio

Související