Poslechovost rádií koronavirová krize příliš neovlivnila

27. květen 2020

Poslechovost rádií koronavirová krize příliš neovlivnila. Pro tři pětiny Čechů se, co se poslechovosti týče, nic nezměnilo, rádia přestala poslouchat přibližně dvě procenta lidí. Deset procent pak poslech nějakým způsobem omezilo a stejný podíl naopak rádio poslouchá více, 15 procent rádia neposlouchá dlouhodobě. Vyplývá to z dubnového průzkumu společností Median a STEM/MARK.

"Mezi osobami, které poslech rádia omezily nebo úplně přestaly, jsou pravděpodobně z velké části řidiči a řidičky, kteří poslouchali rádio primárně v autě cestou do práce a během pandemie zůstali doma s dětmi. Tomu by také napovídal fakt, že se nejčastěji jedná o věkovou skupinu 30 až 39 let," uvedla Jana Proboštová z agentury STEM/MARK.

Více než čtyři pětiny dotázaných přisuzují rádiu při informování veřejnosti důležitou roli, u lidí nad 50 let jde o devět z deseti posluchačů. Naprostá většina se pak podle autorů průzkumu domnívá, že informace, které rádio nabízí, jsou obsahově dostatečné. Téměř polovina posluchačů uvedla, že je pro ně rádio v době krize lepším společníkem než televize. Jde především o ženy a obecně posluchače starší než 40 let.

Více než dvě pětiny posluchačů nyní preferují hudbu před zpravodajstvím, jde častěji o mladé lidi do 29 let. Dvě pětiny považují obojí za stejně důležité a informační i relaxační roli využívají stejně, pro 14 procent je důležitější zpravodajství. "V této oblasti se objevuje zajímavý paradox - zpravodajství zajímá častěji nejmladší věkovou skupinu 12 až 19 let a také tu nejstarší 70 až 79 let," podotkli autoři průzkumu. Průzkum se konal v dubnu, zúčastnilo se ho 1003 osob ve věku 12 až 79 let.

Portál Digitální rádio tentokrát stejně jako ostatní média výsledky poslechovosti za uplynulého půl roku nepřinesl. Manažeři rozhlasových stanic se shodli na tom, že aktuální data Radioprojektu tentokrát nezveřejní, a to právě s ohledem na koronavirovou krizi. Tiskovou zprávu, která byla publikována na webu agentury Median, přinášíme v plném znění včetně jednotlivých grafů níže.

autor: lukpo | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související