Potřebuje běžný divák 8K televizor? Ne! Tahle novinka je opravdu pouze pro fajnšmekry

16. říjen 2018

Rozlišení 8K je pro řadu diváků prakticky formátem z jiné dimenze. České Radiokomunikace minulý týden prezentovaly, že 25 % domácností stále konzumuje pozemní signál na svém původním CRT televizoru.

Novinářům, kteří se specializují na zpravodajství věnované spotřební elektronice, se v pondělí odpoledne představila v prostorách společnosti Alza produktová novinka jihokorejského Samsungu. – 8K QLED televizor. Pro běžného televizního diváka, který v daných technologiích nemá příliš jasno – televizor, který disponuje čtyřikrát vyšší obrazovou kvalitou, než je doposud prezentované rozlišení 4K. Otázka je tedy nasnadě: Potřebuje vůbec divák takový televizor?

Přesto, že jsem čtenáři odpověděl již v samotném titulku, rád bych nyní toto tvrzení obhájil. Není to tak dávno, co nám vysílání ve 4K rozlišení a dostupný kontent, přišel jako něco, co pochází z říše scifi. UHD rozlišení už do tuzemských domácností pomalu proniká a ani kontent už není žádným problémem – najdete ho na Netflixu, YouTube, prvních lineárních kanálech dostupných zejména z orbitu, Blu-ray discích a osobně ho někdy v příštím roce očekávám i díky HBO GO.

8K QLED televizor jihokorejské společnosti Samsung

Obrazová kvalita ve 4K rozlišení je bez pochyby parádní, pokud je obsah v nativním kontentu, ale dnešní televizory nemají i s kvalitním přepočtem z Full HD kvality problém. Otázkou však je, jak tomu bude v případě 8K televizorů. Sama společnost Samsung prakticky přiznává, že kontent v tak vysokém rozlišení je v tuto chvíli prozatím problém. Právě za tímto účelem se spoléhá na procesor, který se o kvalitní upscale do 8K rozlišení postará, respektive má postarat.

První veřejná prezentace 8K televizoru QLED v České republice ukázala, že pokud si na novince od Samsungu pustíte obsah v tomto rozlišení, kde ho vezmete, je věc druhá, obraz je naprosto špičkový. Z vlastního subjektivního pohledu mohu říci, že firma dosáhla asi maximum možného. Sestoupíte-li na 4K rozlišení, ani tady nebude divák na úbytě. Dle Samsungu by divák na novém televizoru neměl poznat rozdíl mezi 8K a 4K rozlišením.

8K QLED televizor jihokorejské společnosti Samsung

České domácnosti, pokud by si byla některá ochotna takový televizor pořídit, jsou ale v případě pozemního vysílání odkázány v nejlepším na Full HD rozlišení 1080p50. V tomto případě už musím říct, že umělý přepočet do vyšší obrazové kvality je znát. Nejedná se sice o mazanici, jak by mnozí čekali, ale obraz už je o něco horší, než když dochází k přepočtu z 4K na 8K. Samsung prezentoval přepočet Full HD do 8K na vlastní předpřipravené demo nahrávce a tam byl pochopitelně obraz úplně o něčem jiném, než je nahrávka z českého DVB-T2.

Celá prezentace nového 8K televizoru byla dost nešťastně pořádána přímo v prostorách holešovické prodejny Alza.cz, a to naproti jejímu samotnému vchodu. Novináři, kteří se tak přišli na akci podívat, se mísili s běžnými zákazníky, u nichž z pochopitelných důvodů televizor leckdy vzbudil také odpovídající efekt nadšení. Návštěvníci pak leckdy nezůstali pouze u „čumendy“, ale začali se i sami ptát a z novinářské akce se stala tak trochu veřejná prezentace, takže se ani nelze příliš divit tomu, že zástupci Samsungu nedovolili přehrát donesené materiály na disku.

8K QLED televizor jihokorejské společnosti Samsung

Samsung uvádí televizor na český trh ve třech provedeních, a to dle velikosti úhlopříčky – 65‘‘, 75‘‘ a 85‘‘. Nejlevnější model vyjde na 130 tisíc, nejdražší pak na necelých 400 tisíc korun. Nedá se tedy říci, že by cena stoupala úměrně s velikostí úhlopříčky. Očekávání Alzy a samotného Samsungu v prvních prodejích se pochopitelně liší. Zatímco firma „zeleného mimozemšťana“ očekává, že do konce roku jich budou nízké desítky – do třiceti kusů – jihokorejský výrobce by rád viděl nízké stovky. Řečnickou otázku, kdo je blíž realitě, si zodpovězte sami.

V dnešní přetechnizované době, kdy jde vývoj dopředu rychleji, než bychom sami chtěli, je postup společnosti Samsung zcela logický. Po UHD/4K rozlišení muselo přijít něco dalšího. Je to 8K kvalita, pro kterou divák zatím prakticky nemá kontent. Za pár let ale může být situace v tomto směru úplně jiná a bude, jak dostatek 8K obsahu, tak se tyto zobrazovače dostanou na úplně jinou cenovou úroveň. Pokud má ale podle průzkumu Českých Radiokomunikací, který byl prezentován minulý týden, 25 % tuzemských domácností přijímající pozemní televizi stále CRT televizor, tak si říkám, o čem se to tady vlastně vůbec bavíme…

8K QLED televizor jihokorejské společnosti Samsung
autor: lukpo
Spustit audio

Související