Považská Bystrica se dočkala signálu DAB+ multiplexu operátora Towercom

16. říjen 2023

Signál digitální rozhlasové sítě Towercom je nově šířen také ze slovenského vysílače TVP Považská Bystrica. V pátek 13. října o tom infomoval v tiskové zprávě Rozhlas a televize Slovenska (RTVS), který je hlavním zákazníkem tohoto multiplexu a parnertem operátora pro rozšiřování technologie DAB+ u našich východních sousedů. Signál je šířen na kanálu 8A výkonem 1,8 kW, vertikálně.

Čtěte také

RTVS uvedl, že nový vysílač Považská Bystrica doplňuje stávající kóty Bratislava, Košice, Žilina, Banská Bystrica, Nitra, Trenčín, Rimavská Sobota, Borský Mikuláš a Prievidza. Vliv vysílače na české území bude pravděpodobně nulový, nepočítá s ním ani mapa, kterou veřejnoprávní vysílatel zveřejnil. Pro české území, tedy oblast Moravy a Slezka, je nejzajímavější lokalita Borský Mikuláš. Tu se při zlepšených podmínkách podařilo zachytit například i na Vysočině.

Součástí sítě Towercom jsou veřejnoprávní okruhy Rádio Slovensko, Rádio Regina (západ, střed, východ), Rádio Devín, Rádio_FM, Rádio Patria, Radio Slovakia International, Rádio Junior, Rádio Litera a Rádio Pyramida, k dispozici je také privátní rádio Rock a nekomerční stanice Radio Maria a Radio Lumen. Na rozdíl od Česka, kde se již rozjíždí aukce kmitočtů pro komerční sítě, je zájem o DAB+ na Slovensku mezi vysílateli velmi nízký. Většina stanic technologii opustila.

autor: lukpo
Spustit audio

Související