Pozemní vysílání DVB-T2 po půl roce opustí kanál NASA UHD, jediná stanice v Ultra HD rozlišení

28. prosinec 2020

Jediný program v Ultra HD rozlišení, stanici NASA UHD, měli možnost čeští diváci sledovat na platformě DVB-T2 od začátku června. Od počátku bylo toto vysílání charakterizováno jako pilot. K odpojení kanálu dojde 31. prosince o půlnoci.

Přibližně půl roku po zahájení distribuce opustí pozemní vysílání DVB-T2 v České republice stanice NASA UHD, jediný kanál na této platformě v Ultra HD rozlišení. Oznámil to ředitel regulace Českých Radiokomunikací Marcel Procházka. „Půlroční vysílání nám pomohlo ověřit, že jsme připraveni na UHD/4K vysílání a 4K televizory jsou schopny toto vysílání zpracovat,“ uvedl k pilotu, který probíhal od 3. června v DVB-T2 multiplexu 23. Programová pozice s vysíláním NASA UHD bude na této platformě odpojeno 31. prosince ve 23:59.

Čeští diváci o tuto stanici sice přijdou prostřednictvím pozemního vysílání, ale neznamená to, že program zmizí z tuzemského éteru. Stanice NASA UHD je šířena hned ze dvou satelitních pozic, které lze přijímat v České republice. Jedná se o družice Hotbird (13 stupňů východně), kde je kanál dostupný od 8. ledna 2019, a Thor (1 stupeň západně). Zde se objevil 30. října letošního roku. Stanici NASA UHD mají v nabídce také provozovatelé internetových nabídek SledováníTV a Kuki. Na satelitu je tento program k dispozici v nekódovaném režimu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související