Tematický kanál NASA UHD pro české diváky z DVB-T2 a také dvou dostupných satelitů

19. říjen 2020

Program je k dispozici v multiplexu 23 Českých Radiokomunikací i na satelitech Hotbird a Intelsat 10-02. Ve všech případech je toto vysílání k dispozici volně, není tedy nutná dekódovací karta žádného z operátorů.

Pokrytí tematického kanálu NASA UHD, který provozuje Národní americká vesmírná agentura, je v klasické lineární distribuci na území České republiky překvapivě velké. Zájemci mohou sledovat tento program pozemní cestou v multiplexu 23 Českých Radiokomunikací prakticky na celém našem území. Definitivně bude přechod celoplošných sítí na DVB-T2 ukončen se závěrem října. Stanice je šířena s o něco nižší obrazovou kvalitou, než je tomu u satelitní distribuce, běžný divák ale nemá šanci rozdíl poznat.

Diváci, kteří se spoléhají přímo na satelitní distribuci, mohou vybírat ze dvou družic. Program NASA UHD už je několik let k dispozici v nekódovaném režimu na pozici 13 stupňů východně, kde je šířena například i 4K verze stanice Fashion TV. Program je nově distribuován také přes satelit Intelsat 10-02, kde působí operátoři freeSAT, Telly a T-Mobile. Zde vysílání nahradilo, jak upozornil portál Infosat.de, nedávno ukončenou distribuci z družice Eutelsat 5 West A. Tady byl program k dispozici pouze v kódovaném režimu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související