Přechod na DVB-T2 v Polsku se mohl oddálit, nakonec ale zvítězil zdravý rozum

22. červenec 2022

Migrace polských diváků ze standardu DVB-T na modernější technologii DVB-T2 se mohla o několik měsíců oddálit, pokud by se na tom shodly zainteresované strany. Tuto skutečnost mohla ovlivnit probíhající válka na Ukrajině, v jejíž těsné blízkosti se Polsko nachází. Úřad pro elektronické komunikace ale nakonec na původním plánu nic nezměnil.

Portál Wirtualnemedia konstatoval, že pokud by byl posun realizován, znamenalo by to například posun smluvních vztahů operátora EmiTel s jednotlivými televizními stanicemi a telekomunikační regulátor UKE by musel přeorganizovat samotný plán přechodu. Samotná realizace je pak logistickou operací, do níž je vždy zainteresována řada subjektů. Časový posun tak po diskusích v odborných kruzích nebyl realizován.

Ačkoliv Polsko rozhodlo správně a nic na nastaveném plánu neměnilo, Česká republika naopak v tomto směru přechod zabrzdila. Migrace diváků byla před dvěma lety posunuta o několik měsíců z důvodu opatření souvisejících s pandemií Covid-19. Jako hlavní argument bylo tehdy použito tvrzení, že diváci si nebudou moci v době lockdownu vyzkoušet televizory a set-top boxy fyzicky na prodejnách. Přechod nakonec skončil na podzim 2020.

autor: lukpo
Spustit audio

Související