Přechod na DVB-T2 v sousedním Polsku se dotkl i nabídek českých operátorů, diváci měli černou obrazovku

23. květen 2022

V sousedním Polsku proběhl v noci z pondělí 22. na pondělí 23. května přechod na pozemní vysílání DVB-T2. Tato skutečnost se přímo dotknula i nabídek několika operátorů působících na českém trhu. Jak? Distribuce tamních stanic pochází právě z pozemního vysílání v Polsku. Operátory tento viditelně překvapil.

Diváci několika českých internetových služeb nemohou dočasně sledovat některé polské programy. Důvodem této skutečnosti je fakt, že operátoři přebírali tyto programy z tamních DVB-T multiplexů, a to je důvodem výpadku. Kanály nejen, že přešly na vyšší obrazovou kvalitu, ale došlo také k jejich překlopení na standard DVB-T2. Dosavadní distribuce k českým operátorům však předpokládala vysílání právě v normě DVB-T.

Tuto skutečnost si může aktuálně ověřit každý zájemce, který je výpadkem polských programů postižen. V rámci zpětného zhlédnutí jsou pořady k dispozici pouze do dnešní druhé hodiny ranní. Právě v tento čas pak došlo k překlopení polských komerčních multiplexů do DVB-T2. Programy veřejnoprávní TVP šířené v multiplexu 3 prozatím zůstávají v původní technologii. Otázka je nabíledni: Překlopí čeští operátoři tyto stanice do HD?

autor: lukpo
Spustit audio

Související