Přijďte se podívat na výstavu Zaostřeno na rozhlas (1923–1989) do Galerie Vinohradská 12

22. květen 2023

Archiv ČRo ve středu 10. května zahájil vernisáží v Galerii Vinohradská 12 výstavu s názvem Zaostřeno na rozhlas (1923–1989) a podtitulem „S rozhlasovým objektivem na vlnách času“. Na zvětšeninách připomíná jak historické okamžiky rozhlasu, tak klíčová umělecká tělesa či osobnosti, které své pole působnosti nalezli právě u nás.

Čtěte také

Výstavu připravil kolektiv autorů v čele s kurátorem rozhlasové fotosbírky Miloslavem Novákem. Vernisáž za doprovodu písní spojených s fotografiemi v podání Jindřicha Marka moderoval Aleš Cibulka. Vedoucí Archivu Tomáš Dufka v úvodní řeči upozornil, že vedle knihy Rozhlasto, stejnojmenné podcastové série a tvorby a editace článků o rozhlasové historii pro měsíčník Dějiny a současnost je výstava fotografií další v řadě výstupů, které Archiv ČRo připravil ke stým narozeninám rozhlasu.

Výstava sestává ze dvou částí – první zobrazuje okamžiky od počátku vysílání do konce druhé světové války, druhá se věnuje naší novodobé historii do roku 1989.

Veškeré fotografie byly digitalizovány a restaurovány v Archivu ČRo z originálních negativů a následně pak zvětšeny klasickou fotochemickou metodou. Díky tomuto procesu bylo možné docílit nejvyšší kvality obrazu a je možné všímat si nejrůznějších detailů, jako je například přesný čas na hodinkách Adiny Mandlové.

Čtěte také

K vidění jsou také jiné archivní materiály včetně unikátních plakátů a návštěvních knih, kam se při návštěvě rozhlasu podepsali Edvard Beneš nebo František Křižík.

Z celkem 33 snímků jsou některé doplněny o interaktivní QR kódy se zvuky dotýkajících se událostí nebo protagonistů na zvětšeninách.

Během vernisáže měli návštěvníci možnost zhlédnout také unikátní film z roku 1933 z fondů Národního filmového archivu Rozhlas ve filmu.

autor: Archiv Českého rozhlasu

Související