Příjem oblíbených DAB+ multiplexů ze Saska může v Praze zajišťovat i 180 kilometrů vzdálený vysílač

28. únor 2020

Na pražském Jižním Městě, kde „výhledu“ na vysílače Schafberg a Unger bránila panelová hradba, byl realizován příjem z méně známé kóty Collmberg. Ta byla od místa příjmu vzdálená přibližně stejně jako bavorský Hoher Bogen.

Oblíbeným rozšířením programové nabídky DAB+ na území Prahy jsou multiplexy DR Deutschland a MDR Sachsen. Díky blízkosti některých saských vysílačů je možné zajistit stabilní příjem i na území hlavního města. Platí to zejména pro stanoviště Löbau – Schafberg (oba multiplexy) a Neustadt – Unger (pro multiplex MDR). Jak ale ukazují zkušenosti z terénu, v Praze nejsou zachytitelné pouze tyto vysílače, i když pochopitelně ve většině oblastí dominují.

Stabilní příjem multiplexů DR Deutschland a MDR Sachsen zajišťuje také kóta Oschatz – Collmberg. Jeho přítomnost a stabilní signál zaznamenala redakce portálu Digitální rádio na sídlišti Jižní Město v místech, kde výhledu na sever bránila hradba panelových domů. Vysílač Collmberg byl od místa příjmu vzdálen téměř 180 kilometrů, což přibližně odpovídá odstupu mezi danou lokalitou a bavorským Hoher Bogenem. Výkon Collmergu je ve vertikální polarizaci 10 kW.

Pro příjem digitálního rozhlasového vysílání ze Saska byla použita anténa Emme Esse 7RB3, USB tuner 820T2 & SDR a software QIRX, který v rámci jednofrekvenční sítě SFN dokáže jednotlivé vysílače identifikovat pomocí unikátního kódu TII.

autor: lukpo
Spustit audio

Související