Proč Česká televize zobrazuje v iVysílání i pořady, na které nemá licenci? Vysvětlil to jeden z jejích manažerů

20. září 2022

Česká televize v současné době nabízí archiv pořadů, jehož zhlédnutí by zabralo 21 let a jen za měsíc červen zde přibylo téměř 1850 nových videí. Jakub Rafaj, který na Kavčích horách zastává pozici vedoucího Mobilní platformy, objasnil, jak veřejnoprávní médium s dostupným onlinem obsahem nakládá, co vše divákům zobrazuje a co naopak nikoliv.

„V designu nové mobilní aplikace a webu iVysílání jsme hodně řešili, jak pracovat s pořady, které z licenčních důvodů nemůžeme přehrát. Jde o velké procento pořadů, které nemají licenci na přehrávání online, nebo licenci mají, ale např. jen 14 dní od televizního vysílání,“ vysvětlil na začátek Rafaj. Nepřehratelný obsah tvoří konkrétně 5,56 % zhlédnutých stran v obline archivu iVysílání.

Česká televize přistoupila k problematice následovně:

  • Na domovské stránce a v hlavních kategoriích (filmy, seriály, dokumenty a další) najdou diváci vždy jen a pouze přehratelná videa. Z redakčního katalogu si tedy mohou vybírat bez obav, že licence bude sledování bránit.
  • V sekci Vyhledávání najde divák už 100 % všeho, co Česká televize nabízí. Na (ne)přehratelnost upozorňuje u každého výsledku.
  • Dříve nastávaly situace, kdy si diváci dlouho a pečlivě vybírali pořad, aby pak zjistili, že licence ho neumožní přehrát.

autor: lukpo
Spustit audio

Související