Provozovatel služby Digi TV opět zasáhl proti pirátům, v centru jejich zájmu byla Premier League

30. květen 2019

On-line portálů, které nabízí možnost bezplatného sledování sportovních přenosů, je na internetu celá řada, operátoři tak podnikají spíše výchovnou činnost, než aby toto šíření definitivně byli schopni zastavit.

Nejvyšší anglická fotbalová soutěž Premier League se opět stala centrem zájmu internetových pirátů z Česka, kteří ji streamovali dalším zájemcům. Na základě udání Digi Czech Republic, která je provozovatelem služeb Digi TV a Digi2GO, je vypátrala policie. Sledování přímých přenosů prostřednictvím on-line vysílání patří mezi nejpopulárnější činnosti sportovních fanoušků, kteří si nejsou ochotni za tyto události platit. Je však třeba upozornit, že právě jejich další distribuce po internetu není legální.

„Dva piráti již raději – v reakci na své odhalení – uzavřeli dohodu o náhradě škody, než aby riskovali řízení u trestního soudu. Okresní státní zastupitelství ve Vsetíně proto tento měsíc podmíněně zastavilo trestní stíhání jednoho pachatele a stanovilo mu jednoroční zkušební dobu. Druhý pachatel uhradil škodu ještě před zahájením trestního stíhání, a tak se očekává odložení věci u pražské policie. Oba piráti poskytli držiteli práv písemnou omluvu a náhradu škody. S dalšími piráty se o náhradě škody jedná,“ uvedl mluvčí operátora Andrej Čírtek. 

V České republice hrozí pachatelům trestného činu porušení autorského práva a práv souvisejících s právem autorským podle § 270 trestního zákoníku až 2 roky odnětí svobody. Pokud tak činí ve značném rozsahu nebo kvůli pravidelnému výdělku, pak až 5 let odnětí svobody. Přenos sportovních přenosů po internetu je velkým a prakticky v tuto chvíli neřešitelným problémem, pokud jsou tyto nelegální aktivity prováděny ze zahraničí. Portálů, které se na takové služby specializují, je na internetu celá řada a dohledat je, není pro běžného uživatele výraznější problém.

autor: lukpo
Spustit audio

Související